lunes, 19 de septiembre de 2011

Dilluns 19 a les 22:00, en Societat Anònima RTVV

Representa el pitjor i el millor de la festa. Ratón, un bou elevat a la categoria de "superstar" que ha revolucionat el món del bou de carrer. El seu currículum l'avala: dos víctimes mortals i cinquanta ferits. El programa Societat anònima ha preparat el document més profund que s'ha fet mai sobre este animal.

El programa mostra, per primera volta, com és el dia a dia d'este bou. Podran vore la ramaderia on viu, acompanyat d'una vaca, amb l'esperança perpètua que deixe un successor. L'home que l'ha criat ens conta la seua vida i el seu futur, una urna de vidre on passarà a la història embalsamat.

Després de l'última enganxada mortal de Ratón -este estiu a Xàtiva- la festa comença a repensar-se. El perill és l'essència del bou al carrer. Cal augmentar la seguretat. Però, si hi ha més seguretat, s'acabrà l'emoció de la festa? El futur del bou al carrer està en el debat.

Estarem a Vila-real, que ha posat en marxa, de manera experimental, els controls d'alcoholèmia voluntaris. Ací, ja els advertim, una vaca enganxa davant les nostres càmeres un expert en el bou al carrer mentre l'entrevistàvem. Ningú es pot fiar ni despistar un instant. Els rodaors que s'han enfrontat a Ratón ens contaran com mira, com actua i què té eixe bou tan temut.

Ratón es jubila, acaben les oportunitats de vore'l actuar. El seu comiat oficial ha sigut a Sueca, el seu poble. Els reporters de Societat anònima han estat allí, en cada racó d'eixa nit, de la polèmica. Tres mil persones omplint una plaça. Un negoci, una bogeria, un espectacle... Tot queda damunt la taula. És la història de Ratón, però també és la història de la festa.

Mai fins ara un bou havia creuat l'Atlàntic i s'havia parlat d'ell en informatius nord-americans. "Mouse", com se li coneix allà, ha tingut els seus minuts de glòria en la televisió dels Estats Units i d'altres països. La seua imatge, les seues enganxades, han pegat la volta al món. Per a uns, un bou assassí, per a altres un animal sobrevalorat. Nosaltres hem analitzat tots els angles d'una ànima que, siga com siga, passarà a la història

1 comentario:

Pepe dijo...

Creo que ese reportaje enseñó los peores detalles del mundo de los toros.

A mi personalmente me entraba mucho malestar al verlo.

La actitud de las personas que frecuentan y participan en los toros(no hablo de aficionados), el sentido y la esencia del ''movimiento Ratón'', el desarrollo de las narraciones o entrevistas del programa. Me pareció casi todo tan triste.
No dejaba de pensar en las conclusiones de las personas con un nivel medio-alto de racionalidad.

Fue un todo destructivo.
Un verdadero desastre para el mundo taurino, del que solo han sabido mostrar lo mejor del estercolero.